Passie is dat gevoel wanneer je hart een sprongetje maakt

Steeds vaker hoor ik om mij heen dat mensen op zoek zijn naar hun passie. Dat ze graag meer gevoel willen ervaren bij wat ze doen en minder willen leven op de automatische piloot. Dat ze graag die ‘kriebel’ willen voelen die sommige mensen van nature lijken te bezitten. Mensen die al vanaf dat ze geboren zijn weten wat ze willen worden. Maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Zelf ben ik jarenlang onderweg geweest op zoek naar mijn passie. En stapje voor stapje ontdekte ik waar mijn hart sneller van gaat kloppen…

Ik heb de afgelopen jaren geleerd meer te leven vanuit mijn hart. Ik heb leren luisteren naar mijn gevoel. Want dat is waar de passie verborgen ligt. Wanneer je zegt: “Ik weet niet wat mijn passie is”, klopt dat niet helemaal. Want weten gaat over denken, dat zit in je hoofd. Passie heeft niets met denken te maken. Passie gaat over gevoel. De passie zit in je hart.  Het is dat gevoel wanneer je hart een sprongetje maakt.

Wanneer heb je bijvoorbeeld voor het laatst dat gevoel gehad dat de tijd niet meer bestond, dat je zo opging in waar je mee bezig was dat de wereld om je heen er niet meer was? Dat je echt alles en iedereen om je heen vergat. Wat was je toen aan het doen? Waar dacht je aan? Dat soort momenten zijn sleutelmomenten wanneer je op ontdekkingstocht gaat naar jouw passie.

Het leven van jouw passie gaat niet vanzelf, het wordt je niet op een presenteerblaadje aangereikt. Je zult er wat voor moeten doen. Je zult je eigen grenzen moeten overgaan, je zult geduld moeten hebben en vooral, je zult eerlijk tegen jezelf moeten zijn. Wanneer je werkelijk jouw passie wilt ontdekken moet je afdalen van het hoofd naar het hart en naar jezelf leren kijken. Op zoek naar de overtuigingen die jouw vasthouden in je denken en die jouw ervan weerhouden te worden wie jij werkelijk bent. Beperkende overtuigingen zitten vaak verstopt in zinnen als: “Ik kan het toch niet” “Dat is niets voor mij” “Ik ben zoals ik ben” “Ik ben niet belangrijk genoeg” “Bij mij werkt zoiets niet” “Ik doe er toch niet toe”.  Allemaal overtuigingen die jouw netjes op je plek houden en je ervan weerhouden op ontdekking te gaan door jouw leven. Er zijn ontelbare beperkende overtuigingen en iedereen heeft ze.

Terugkijkend, heb ik 7 jaar geleden, in 2007, de eerste stap gezet in de richting van mijn passie. Ik heb toen voor het eerst van mijn leven een besluit genomen dat rechtstreeks uit mijn hart kwam. Het was een flits, een moment dat ik nooit zal vergeten. In die flits wist ik dat ik ontslag zou nemen bij mijn toenmalige werkgever en zou gaan onderzoeken wat ik werkelijk wilde gaan doen met mijn leven. De volgende dag lag mijn ontslagbrief bij de directeur.

Ik was zo blij als een kind en heb drie maanden genoten van mijn vrijheid! Toen was mijn spaargeld op en moest ik op zoek naar een nieuwe baan. Ik heb er geen moment spijt van gehad.

Mijn doel in die maanden was om te onderzoeken waar mijn passie lag. Die heb ik toen niet gevonden. Maar, wat ik toen wel gevonden heb was een innerlijke kracht die zo groot is dat ik sindsdien nooit meer angstig ben geweest voor de toekomst. Ik had voor de allereerste keer in mijn leven een bewuste keuze gemaakt. Een keuze die recht uit mijn hart kwam. Ik had er naar geluisterd en er naar gehandeld. Ik ontdekte dat ik sterk was, dat de grond niet onder mijn voeten verdween omdat ik een risico had genomen. Ik ontdekte dat ik gewoon bleef leven, ondanks dat ik een keuze maakte waar een deel mijn omgeving niet achter stond, maar wel een keuze waar ikzelf voor 100% achter stond! En ik ontdekte dat het leven zich dan vanzelf ontvouwt; juist wanneer je de controle loslaat.

Vanaf dat moment ben ik steeds bewuster gaan leven. Stapje voor stapje maakte mijn hart vaker sprongetjes. Dit is in een stroomversnelling gekomen toen ik in 2008 begon met de opleiding School of Life. Daar heb ik werkelijk geleerd te voelen en af te dalen naar mijn hart. Daar heb ik geleerd wie ik ben zonder mijn emoties, gedachten en overtuigingen (ego). Wat niet wil zeggen dat ik die niet meer heb. Zeker wel, het verschil is alleen dat ik ze nu kan zien en dat ik de bewuste keuze kan maken er al dan niet naar te luisteren of naar te handelen.

En uiteindelijk, na al die jaren, wordt mij steeds duidelijker wat mijn passies zijn. Het is er niet maar eentje. Ik heb er zeker meerdere op allerlei gebied. Maar in de kern gaat het voor mij vooral over zijn wie je bent in het hier en nu. Heel bewust richting geven aan de keuzes die je maakt in het moment.