Ken je dat? Dan lig je in bed en daar begint het grote piekeren. Je weet het al: (in)slapen kun je wel vergeten. En dat terwijl je zoveel behoefte hebt aan een goede nacht slaap. Misschien loop jij jezelf continue voorbij, zorg je erg goed voor anderen, maar vergeet je jezelf. Zou je ook wel eens die eeuwige gedachtenstroom willen uitzetten, grip willen krijgen op dat piekeren? Bestond daar maar een knop voor. Je voelt je moe, lusteloos en je hebt weinig energie. De dagen gaan voorbij zonder dat je er erg in hebt.

Een mindfulnesstraining kan je hierbij helpen! Zet jij de volgende stap?

Maar… Let wel op de risico’s!

Wanneer je besluit deel te nemen aan de mindfulnesstraining moet je rekening houden met de volgende risico’s:

R

Grip op piekergedrag

R

Beter (in)slapen

R

Meer rust en balans in je dagelijks leven

R

Beter omgaan met hoge werkdruk

R

Grip op stressvolle gebeurtenissen

R

Meer genieten van de dagelijkse realiteit

“Ik ben gestart met mindfulness omdat ik zo kan nadenken over het verleden of mij zorgen maak over de toekomst. Ik wilde graag leren om meer te genieten. En met bewust ademhalen kan ik mijzelf nu rustig krijgen, dat vind ik erg fijn! Vooral in de afgelopen roerige weken! Bovendien heb ik geleerd te mediteren, waarvan ik voorheen niet wist hoe dat moest. Suzan, je bent rustig met een fijne en duidelijke stem. Je hele houding is ontspannen. Heel erg bedankt! “

Latifa Reichenfeld

De training

De training is geschikt voor mensen met lichamelijke klachten, stress of verschijnselen van burn-out, mensen die piekeren, of mensen met een aanleg voor het ontwikkelen van een depressie. Niet alleen helpt de methode om op een ontspannen manier met moeilijkheden om te gaan en minder te piekeren, het helpt ook om meer open te staan en meer van het leven te genieten.

Mindfulness is een echte training. Je leert door te doen en je ontwikkelt vaardigheden door het herhalen. Hierdoor is het een praktische, toegankelijke training voor iedereen die graag wat bewuster wil leven.

In 8 overzichtelijke stappen

Stap 1:

De automatische piloot

Leren herkennen van automatische gedachten

 

Stap 2:

In je hoofd wonen

Hoe gedachten je dagelijkse bezigheden beïnvloeden

Stap 3:

Omgaan met grenzen

Via beweging en zelfonderzoek kom je meer te weten over jouw grenzen

Stap 4:

STRESS leren herkennen

Van een stressreactie naar een stressrespons

Stap 5:

Toelaten en accepteren

Leren accepteren is een proces en gaat niet vanzelf

Stap 6:

Gedachten zijn geen feiten

Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt

Stap 7:

Balans in je dagelijks leven

Op zoek naar energievreters en energiegevers

I

Stap 8:

De vervolgstappen

Hoe kun je het geleerde blijven toepassen in je dagelijks leven?

“These days taking a PAUSE is a radical act”

 

“Meditation is becoming a master of your mind, rather then a slave to it’s every impuls”

 

“Maybe you’ve tried meditation before, but your mind just can’t stop thinking……..”

WELKE STAP WIL JIJ ZETTEN?

Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

Over mij

Ergens in 2006 is het begonnen: de eerste signalen dat het niet klopte. Die stem ergens ver weg achter in mijn hoofd, die telkens terugkwam. Die mij keer op keer vertelde dat het niet klopte wat ik deed. Helaas vertelde die stem er niet bij wat er niet klopte en wat ik dan wél moest gaan doen. Maar goed, daar is het dus begonnen. En nu zoveel jaren later is mijn leven 180 graden omgekeerd. Of misschien wel precies hetzelfde gebleven, maar ben ik de dingen anders gaan bekijken.

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is mindfulness en waar komt het vandaan?

De training Mindfulness is eind jaren 70 ontwikkeld door Jon Kabat-Zin. In zijn werk als wetenschapper kwam hij in contact met patiënten met chronische ziekten. Deze patiënten konden niet meer geholpen worden binnen de reguliere geneeskunde. Hij vermoedde dat Mindfulness meditatie een ondersteunende rol zou kunnen spelen in het hanteren van de klachten. Zo ontstond de eerste Mindfulness training. De training was een succes. De deelnemers rapporteerden na afloop positieve effecten en een toename van de kwaliteit van leven

Vanaf dat moment is het programma verder ontwikkeld tot de huidige vorm: de Mindfulness Based Stress Reductie training (MBSR) en wetenschappelijk getest en getoetst. In de jaren 80 is door John Segal en andere psychologen een variant op de MBSR ontwikkeld: de Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT), die een aantal elementen uit de cognitieve therapie bevat.

In Nederland worden de termen aandachttraining en Mindfulness training door elkaar gebruikt voor zowel MBSR en MBCT.
De Mindfulness heeft zijn wortels in het Boeddhisme. De Mindfulness training is gebaseerd op oosterse psychologische kennis en vaardigheden als meditatie en yoga en westerse wetenschappelijke kennis.
De meditatie en andere oefeningen uit de training en de ideeën erachter zijn meer dan 2500 jaar oud.
Zo treffen oost en west elkaar op het pad van de Mindfulness.

Kan iedereen meedoen aan de training?

Bijna iedereen kan meedoen aan de training. In sommige gevallen is het echter niet het juiste moment om te starten. Met elke deelnemer heb ik vooraf een telefonisch intakegesprek. Hierin komen de belangrijkste vragen aan de orde. Ik raad het je sowieso af om aan een training te beginnen als je op dit moment in een zware depressie verkeert, in behandeling bent voor psychische klachten, medicijnen gebruikt voor psychische klachten. Dan is er altijd een goedkeuring nodig van de behandelend arts. 

Wat leer je tijdens de training?

De officiële definitie van mindfulness luidt: gerichte aandacht, in het hier en nu, zonder oordeel. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten. Elke bijeenkomst heeft een eigen opbouw. Er wordt veel geoefend, we behandelen theorie en er worden ervaringen gedeeld met de mede-cursisten. Elke bijeenkomst heeft een specifiek thema waar we bij stil staan. Enkele thema’s die voorbij komen:

  • de automatische piloot
  • wat doen gedachten met je?
  • stress
  • acceptatie
  • balans in je dagelijks leven

De opbouw van de training is zo dat elk thema logisch volgt op het vorige. Zo word je tijdens de 8-weekse training gedegen meegenomen in de methode. Hierdoor blijft het geleerde goed hangen en zul je er ook na de training profijt van hebben. 

Ik kan niet alle data, is dat een probleem?

Natuurlijk is het het beste wanneer je elke bijeenkomst aanwezig kunt zijn. Weet je bij voorbaat al dat je 2 of meer bijeenkomsten niet kunt en deze ook nog eens na elkaar vallen, raad ik je aan op een ander moment te starten. Neem bij twijfel even contact op. 

Kan ik in termijnen betalen?

Ik vind het belangrijk dat iedereen die dat wil, mee kan doen met de training. Ik sta open voor gespreide betaling in maximaal 3 termijnen. Dit gebeurt altijd in overleg bij aanmelding van de training. 

Wordt de training vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De training wordt door steeds meer zorgverzekeraars vergoed. Op deze website kun je kijken of jouw zorgverzekeraar de training vergoedt. 

“Ik ben rustiger geworden in mijn dagelijks leven, er is meer evenwicht ontstaan. Je laat ruimte voor iedereen en legt de theorie duidelijk uit.”

Roel Ruis